You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Örtinfo del 15/2017: Kramplösande.

Blog categories: 

Örtkort 15.2017: Kramplösande. Kramplösande eller antispasmodiska örter hjälper vid mensvärk, värk av endometrios, hosta samt väderspänning och magont.

De kan också minska värken vid gall- och njurstenar, eftersom de hjälper krampande rör (som t.ex. gallgång, tarm, urinledare och urinrör) att slappna av.

De hjälper inte mot epilepsi. (Det är kanske viktigare att veta i Finland, där kramp är "kouristus", vilket ofta förekommer just vid epilepsi.)

Kramplösande örter påverkar inte heller sendrag (muskelkramp). Sendrag är nästan alltid ett symtom på magnesiumbrist. Ibland är det ett symtom på kalium- eller kalciumbrist. Kaliumbrist förekommer nästan endast som en läkemedelsbiverkning. Åtgärda eventuell kalciumbrist med vitamin D.

Mensvärk är ett symtom på magnesiumbrist. Fast örter kan hjälpa är det skäl att ta både magnesium och B-vitaminer i tillräckligt stora doser. Då är också svår mensvärk ett minne blott.

Mot den väldigt svåra mensvärken som kommer av endometrios kan jag rekommendera torkad rot av kalmus eller rätt nyligen torkad rot av kvanne. Tugga på en bit torkad rot och värken är borta.

Mot magont brukar jag ge kummin (tugga på några frön), men frön av andra flockblomstriga (t.ex. fänkål, dill, persilja, anis eller spiskummin) fungerar också. Det är en smaksak vilken du väljer att ha i skåpet mot en överfull mage eller väderspänning.

Mot hosta fungerar väldigt många aromatiska (kryddiga) örter. Om hostan är produktiv är t.ex. kvanne, timjan och salvia bra. Vid rethosta är det bra att låta bli aromatiska örter och istället ta till sådana som lugnar hostreflexen eller svalkar irritation, t.ex. sömntuta eller malvor.


Henriettes örtkort: beställ dem här!