You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.

Viikon yrtti: Takiainen.

Blog categories: 

Photo: Arctium tomentosum 30. Lyhyt profiili:

Latinaksi: Arctium-lajeja (kaikki toimivat).
Heimo: Asteraceae, mykerökasvit.
Käytetty osa: Juuri. Lehti. Siemen. (Kukkavarsi, lehtivarsi.)
Maku: Juuri: makea, pähkinäinen. Lehti: karvas. Siemen: karvas. Kukkavarsi: makea, pähkinäinen. Lehtivarsi: mieto, hieman karvas.
Humoraalioppi: Makeat osat: Viilentävät. Lehti: karvas eli viilentävä ja diureettinen eli kuivaava.

Vaikutukset:

  • Lehti: karvas, eli vahvistaa ruokahalua ja ruoansulatusta.
  • Lehti: lisää sekä sapen että virtsan eritystä -> "veren puhdistaja". Siksi sitä voi kokeilla kaikennäköisiin iho-ongelmiin.
  • Juuri, kukkavarsi (valkoinen sisus): ravitseva, kosteuttava (auttaa rasvan imeytymisessä), diureettinen, maksaa vahvistava.
  • Siemen: kosteuttava (auttaa rasvan imeytymisessä), diureettinen (virtsan eritystä lisäävä), maksaa vahvistava.

Ruokakäyttö:

  • Olen kaivanut juuria vuosikausia. Se on tosi työlästä eikä koko juuri nouse koskaan, luonnon yksilöistä. Kukkavarren sisäosa on samanmakuinen ja oloinen kuin juuri, ja sen keruu on nopeaa ja helppoa ... mutta sen keruuta varten pitää olla tasan oikeaan aikaan takiaisesiintymien ääressä. (Keväällä se viikko kun kukkavarsi on noussut muttei vielä näy lehtimassan yläpuolella). Herkkua! Katkaise juurelta, poista lehdet ja latvan kukkanuput, kuori valkoinen sisus esiin, pilko (käytä vain pehmeät sisukset! Eivät pehmene keitettäessä) ja keitä suolavedessä. Tarjoile voin kanssa. Nam.
  • Lehtien ruodit ovat niinikään käypää tavaraa, ja niiden keruuaika on huomattavasti kukkavarren sesonkia pidempi. Katkaise lehdet milloin vain, pilko ruodit (ovat muuten hieman kuituisia) ja keitä suolavedessä. Tarjoile voin kera. Villivihannesten aatelia ... helppoa kerätä ja käsitellä ja kelpaa vielä ruoissakin. Pakasta ylimääräinen sato keitettynä liemessään.

Muu käyttö:

  • Anna kukkanuppuja ja kukkia muksuille erilaisten taideteoksien tekoon. Pysyvät kasassa ilman liimaa tai vastaavaa.

Huomautuksia:

  • Takiainen on kaksivuotinen. Jos kaivaat juuria kukkavarren alta se on kuituinen ja puiseva. Ei kelpaa. Jos kaivaat juuria siemenvarren alta se on ruskea, mädäntyvä ja tekee kuolemaa. Kaiva juuria lehtiruusukkeen alta, mieluiten syksyllä: keväisen lehtiruusukkeen juuret ovat tosi usein ontot, ja ontoutta reunustaa musta sisäpinta. En tiedä onko mustasisuksinen juuri käyttökelpoinen: olen itse heittänyt menemään.
  • Juuren kaivuu on työlästä. Se on niinkin hankalaa etteivät kaivaamani juuret ole koskaan riittäneet asiakkaille asti. Lisäksi juuret, viipaloituina ja kuivattuina, ovat tosi herkullisia: kaivaat aamupäivän, putsaat ja pilkot iltapäivän, annat olla kuivurissa yön yli, ja koko sato menee puolessa tunnissa parempiin suihin :-)
  • Siemeniä ympäröivät tosi terävät kutiavat karvat. Keruu on hyvinkin helppoa, mutta käsittely on hankalaa. En ole vielä kokeillut "kaada siemenpallot ämpäriin ja nuiji niitä rikki pesäpallomailalla" menetelmää, mutta se kuulemma toimii.
  • Siemenissä on myös runsaasti monijalkaista liikkujaa. Tulet löytämään kuolleita kärpäsiä siemenpurkissasi vaikka olet ollut erittäin tarkkana siementen seulonnassa: vain täysin ehjät yksilöt ovat kelvanneet kuivuriin. Sovella vadelmahilloperiaatetta ja tee tuoreista siemenistä alkoholiuutetta: siinä ei matoja huomata.

Kokemuksia käytöstä:

  • Olen antanut lehteä ruokahalua, ruoansulatusta ja virtsan eritystä lisäävänä karvasaineena. Tosi katkera mutta ihan juomakelpoista kunhan muistaa lisätä siihen jotain hapanta: lisää teehen hieman sitruunamehua (tai viinietikkaa).
  • Lehdet ovat erinomaisia ulkoisesti ja sisäisesti erilaisiin iho-ongelmiin.
  • Juuret ja kukkavarret ovat myös virtsan eritystä lisääviä.
  • Ne joilla on ns. alitehoinen maksa suorastaan rakastavat niitä. (Alitehohinen maksa: allergioita, normaali tai alhainen verenpaine, ei kestä kuumaa, aina vaalea virtsa, ruoansulatusepämääräisyyksiä, suolahimo.) Koska takiainen on virtsan eritystä lisäävä ja vielä humoraaliopin mukaan kylmä se ei kuitenkaan sovi alkuunkaan niille joilla on tuo alitehoinen maksa. Jos haluat välttää heikkoa (verenpaine laskee liikaa) ja ikävää (viilenet vielä entisestään) oloa ota takiaisen kanssa lämmittäviä mausteita. Ja muista syödä tarpeeksi paljon suolaa.
  • Juuret ja kukkavarret ovat erittäin hyviä niille joilla on ns. ylitehoinen maksa. (Ylitehoinen maksa: rautainen ruoansulatus, korkea verenpaine, tumma virtsa, ei allergioita alkuunkaan (laktoosi ja keliakia ei lasketa)).
  • Kokeile siemeniä rasvan imeytymisen edistämiseen: jos on kuivat silmät, kuiva iho, kuivat limakalvot voi olla rasvavajetta vesivajeen kanssa.

Takiainen on kirjassani "Käytännön lääkekasvit 2". Osta omasi nyt, ellet ole jo niin tehnyt!


Kommentteja:

Marianne T.: siis sopiiko tuo alitehoiselle maksalle vai ei?
Henriette: Ne joilla on alitehoinen maksa pitävät siitä, mutta se ei sovi heille: se vetää maksaa entistä alitehoisemmaksi. Lisäksi matala verenpaine laskee entisestään ... saattaa jopa alkaa pyörtyillä.
Marianne T.: ok, kiitos selvennyksestä :-)


Kerro omista kokemuksistasi!