You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.
Kesän keltaiset yrtit: Kuisma.
Kävin heinäkuun puolessavälissä keräämässä kuivan niityn yrttejä, ja huomasin nappaavani lähinnä keltakukkaisia kasveja koriini. Tässä siis joukosta ensimmäinen.
Keruu
Saksi tai leikkaa 5-10 cm kuisman kukkivista latvoista heinäkuun puolessavälissä kuivalla niityllä. Nuput ovat tehokkaampia sisäiseen käyttöön (hermoa helliviä), missä siemenkodat ovat tehokkaampia ulkoiseen käyttöön (trauman aiheuttamaan turvotukseen). En kauheasti katso kummassa vaiheessa keräämäni kuismat ovat, kunhan ovat edes jostakin kohdasta keltaisia (siis kukassa).
Aurinkoisena jaksona kuisman murskatut nuput värjäävät sormia tummanpunaisiksi, sadepäivinä ne ovat lähinnä vetisiä - ja tummanpunaisiksi värjäävät kuismat ovat niitä parhaimpia. Kerää kuismaa siis aurinkoisena kesäpäivänä, jos se vaan suinkin on mahdollista.
Suomesta löytää yleisenä sekä mäki- että särmäkuismaa (Hypericum perforatum, Hypericum maculatum). Kumpikin käy - ja jos teilläpäin löytyy muitakin lajeja, nekin kelpaavat, kunhan nuput vaan värjäävät sormia punaisiksi.
Syksyllä kerätystä kuisman kukkivista latvoista ei ole kovinkaan paljon iloa, niistä kun tuo punainen väriaine puuttuu lähes tyystin.
Käyttö
Öljy
Tuoreista kuisman kukista saa aivan erinomaista yrttiöljyä mustelmiin, nyrjähdyksiin, joihinkin nivelvaivoihin ja joihinkin ihovaivoihin (mm. jotkut psoriaatikot saavat kuismasta helpotusta vaivaansa). En ole enää vuosiin tehnyt yrttiöljyjä ikkunalaudalla; siinä tekotavassa on aivan liian monta ongelmaa: yrtti homehtuu, öljy härskiintyy, yrtti mädäntyy, öljy karkailee jne. Virittele kaksi täysteräksisistä kattilaa päällekkäin niin että pienempi (1,5-2 l) nojaa isomman (2-3 l) reunaan, kaada isompaan kattilaan vettä, kaada pienempään öljyä (pidän kylmäpuristetuista luomuöljyistä, ja käytän etunenässä kevyttä seesami- tai safloriöljyä - mutta kylmäpuristetuissa oliivi- tai rypsiöljyissäkin on runsaasti härskiintymistä hidastavaa E-vitamiinia, joten nekin kelpaavat). Lado öljyyn niin paljon kukkivaa kuisman latvaa kun siihen mahtuu: ei kauheasti tyhjää tilaa öljyssä, eikä kauheasti kuivaa yrttiainesta öljyn pinnan yläpuolella. Kiehauta kattilaviritelmässä olevaa vettä (ei tarvitse koskettaa ylemmän kattilan pohjaa - vesihöyrykin on kuumaa) ja anna kiehua hiljalla tulella 1,5 - 3 tuntia. Siivilöi harsokankaan (vaippakangas on erinomainen) tai vanhan lakanan läpi, purista vielä viimeiset tipat kulhoosij, ja heitä kangaspalaa yrtteineen kompostiin.
Koska tämä on tuoreesta yrtistä tehty öljy siinä on vettä - ja öljykin on sameaa. Anna öljyn seisoa 4-7 päivää, siis kunnes se kirkastuu ja öljyn sisältämä vesi ym. on tippunut pohjasakkaan. Kuismaöljyn pitää antaa seisoa auringossa, muiden yrttien kohdalla pimeä nurkka on yleensä parempi vaihtoehto. Kaada öljy varovasti pohjasakan päältä puhtaaseen pulloon tai lasipurkkiin, laita nimilappua, pidä pimeässä kaapissa huoneenlämmössä. Kuismaöljy säilyy muutamia vuosia härskiintymättä, muut öljyt yleensä hieman päälle vuoden.
Käytä öljysi sellaisenaan tai tee siitä vähemmän sottaista ja riittoisampaa voidetta: sulata sekaan mehiläisvahaa suhteessa 1:7,5 (1 osa mehiläisvahaa (vaikka 100 g) 7,5 osaan yrttiöljyä (vaikka 7,5 dl)).
Tee, jauhettu yrtti, tai alkoholiuute
Sisäisesti käytettynä kuisma auttaa mm. kaamosmasennukseen, mutta se tuo aurinkoa myös muuten synkkään mieleen, hellii hermostoa sekä hellii hermoja. Jauhettu yrtti rauhoittaa kummasti ärtynyttä suolistoa.
Kaamosmasennuksessa olen kääntymässä sille kannalle että 4000 IU:ta D3-vitamiiniä päivässä tekee Suomen syksyyn ja talveen (ja miksei sadekesäänkin) oikein terää - ja se määrä (tosin lapsen painoon mitoitettuna) on yhden talven yli estänyt kaikki hengitystietulehdukset yhdessä päiväkodissa, missä edellisvuonna podettiin saman verran tauteja kuin muissakin päiväkodeissa. Jos aurinkoa ei näy, tai se ei nouse yli 45 asteen kulmaa taivaalla, tuo määrä D-vitamiinia olisi hyvä napata jokaikinen päivä.
Takaisiin kuismaan: kuivata kuismaa teeksi tai jauheeksi, tai tee siitä tuoreeltaan tai kuivattuna alkoholiuutetta. Kuisman kuivaaminen kestää muita kasveja kauemmin - huomaat sitä varsinkin jos teet kuivakuismajauhetta. Varsinkin siemenkodat ovat kovakuorisia, eivätkä kovinkaan helposti kuivu.
Tee: 1-2 teel. kuivattua tai tuoretta kuismaa, 2 dl kiehuvaa vettä, anna hautua 5-10 minuuttia, siivilöi, juo 2-3 kuppia päivässä.
Jauhettu yrtti: ½ - 1 teel. jauhettua kuismaa päivässä.
Alkoholiuute: Joko tuoreesta kasvista: 100 g tuoretta kasvia, 2 dl pirtua (95 % alkoholia). Tai kuivatusta kasvista: 100 g kuivattua kasvia, 5 dl 60 % alkoholia. Lado lasipurkkiin, sulje tiivis kansi, anna olla jossakin nurkassa 1-2 viikkoa. Siivilöi, pullota, laita nimilappua.
Ota tästä 5-15 tippaa 2-3 kertaa päivässä kun maailma kaatuu päälle, potuttaa omastakin mielestäsi aivan liikaa, tai muuten vaan itkettää liian usein.
Varoituksia
Älä käytä kuismaa jos sinulle on tehty elinsiirto. Älä usko lääketehtaiden propagandaa kuisman haitoista: vaikka kuisma vaikuttaa maksan CYP450 -entsyymeihin, siinä ei ole niin vahva vaikutus että siitä olisi haittaa lääketehtaiden tuotteiden tehossa. Eikä kuisma aiheuta aurinkoherkkyyttäkään (iho palaa helpommin jos ottaa aurinkoa) kuin erittäin harvoissa herkissä yksilöissä - ja silloinkin lähinnä jos nämä yksilöt käyttävät masennuslääkkeitä. Kuisma saattaa vahvistaa masennuslääkkeiden haittavaikutuksia; seuraa tilannetta ja lopeta jommankumman käyttöä vähitellen jos näin käy.
--
Lue myös: Yrttiöljyn ongelmat - Yrttiöljyn ja -salvan teko - Keltaisia yrttejä: Voikukka - Kultapiisku - Keltamatara - Isohirvenjuuri - Tulikukka - Kehäkukka - Tuliunikko