You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.
Veckans ört: Hagtorn.
Latin: Crataegus-arter. De "officiella" arterna är C. laevigata (= C. oxyacantha) och C. monogyna, men jag tar vilken som helst hagtornsart.
Familj: Rosaceae, rosensläktet.
Använd del: Blommande kvist, bär
Smak: Blommande kvist: något besk, sammandragande. Bären: något söta, mjöliga.
Humoralteori: Blommande kvist: något svalkande, något torkande. Bär: neutrala, något fuktande.
Effekter:
- ger mod (Kanske för att det är en ört för hjärtat?)
- stärker ådror och kapillärer och gör dem mera elastiska
- stärker hjärtmuskeln
- ger mera syre åt hjärtmuskeln och får den att använda det syre den får bättre
- stärker pulsen (= mera blod pumpas i varje hjärtslagning)
- gör pulsen långsammare
Mat:
- Det går att göra saft och sylt av bären, men här brukar de vara alltför torra för det.
Värt att nämnas:
- Jag har hört att bladen också kan användas, men jag har inte själv prövat.
- Om du plockar omogna bär kan du bli biten av taggarna. Mogna bär går att plocka utan hål i skinn.
- Ta inga taggar av levande kvistar. Vänta tills det stormar och plocka åt dig av grenar eller buskar som har fallit ner istället.
Erfarenheter:
- Hagtorn är bra på att ge mod.
- Det står i rätt många örtaböcker att hagtorn börjar verka först efter någon veckas regelbunden använding. Men ingen har berättat det åt hagtornen, så örten börjar verka helt genast när man börjar ta den.
- Några (faktiskt få!) mänskor får otrevliga symtom av en långsammare puls: de får antingen hjärtklappningar (vilket är väldigt alarmerande) eller så tappar de sin ork, och kommer inte upp från soffan mera. Det går om bara de slutar ta hagtorn.
- Hagtorn är en väldigt bra ört för att hålla folk borta från allsköns hjärt- och blodtrycksmediciner.
- (Du kan ta hagtorn för högt blodtryck, men själv tycker jag att det borde åtgärdas i dieten.)
- Många örtböcker nämner också att hagtorn inte borde användas samtidigt med betablockare. Konsensus bland örtterapeuter är för tillfället att problem med samtida användning är väldigt sällsynta. Om du hör till dem som får värre sidoeffekter från din medicin om du också tar hagtorn, prata med din läkare: det kan vara en bra ide att minska på medicineringen. (Men gör det absolut inte på egen hand!)
Hagtorn finns med i min bok Käytännön lääkekasvit 2 / Practical Herbs 2; där är det mycket mera text med recept och många fina bilder.
Kommentarer:
Christoffer P.: På hälsokosten så får vi inte sälja hagtornspreparat eftersom det kan maskera ett hjärtfel. Bladen är det som främst har använts, men hur effektiva är egentligen fruktena till skillnad från blad och blommor? Sedan har jag hört att man ska undvika att ta från hagtornar (hagtörnen?) med färgade blommor, för att det skulle vara något giftigt i dem. Hagtorn fungerar bra mot stress eller om man spänner sig mycket.
Henriette: Hagtorn med färgade blommor fungerar lika bra som de andra, och de innehåller alla samma gift i ungefär samma proportioner ... dvs. ofarliga mängder av amygdalin (de ÄR ju i rosenfamiljen.)
Hagtorn stärker hjärtat ... kan glatt rekommendera den vid diverse hjärtproblem eftersom personen då blir bättre.
Christoffer P.: Det skulle vara något annat gift än amygdalin i de färgade, men jag får kolla om jag hittar det igen. Ja, Hagtorn är super, och det är synd att det finns restriktioner för den. En kvinna som skulle få blodtrycksmedicin blev hjälpt av hagtorn + mistelpreparat. Kan även fungera om folk har ont i spända muskler eftersom den ökar genomblödningen.