You'll find a list of all my blog posts in the blog archive.
Yrttisalvan ongelmat
Mitä voi mennä pieleen kun tekee yrttisalvaa.
Edellinen: yrttiöljyn ongelmat.
Sulata ja lisää enemmän mehiläisvahaa. Kannattaa lisätä hieman enemmän kuin laskelmien mukaan pitäisi. Hyvä suhde on 1:8, siis 100 g mehiläisvahaa 8 dl:ään yrttiöljyä.
Sulata ja lisää enemmän öljyä.
Pyyhi kulhoa ja muista erityisesti pyyhkiä kulhon reuna alapuoleltakin. Juuri siihen on vesihauteella kerääntynyt vettä. Vesi tippuu öljyn sekaan kun kaadat öljyä harsokankaaseen. Vesi tippuu myös salvan sekaan kun kaadat sulaa salvaa suoraan purkkeihin.
Älä myöskään käytä liian suuria kansia kulhon päällä. Itse käytän kansia vain silloin kun teen tuoksuvaa salvaa laventelin tai ruusun kukista. Näiden tuoksut haihtuvat herkästi ja kaipaavat suojelua. Muita salvoja ei tarvitse peittää tuoksun haihtumisen estämiseksi.
Siivilöi öljysi tuplaharsokankaan läpi.
Jos teit salvaa jauhetuista aineksista (esim. cayennepippuri, sinappi ja inkivääri lämmittävässä salvassa) anna tippua yön yli ison kahvisuodattimen läpi.
Ihmiset eivät ajattele "mehiläisiä" kun löytävät näitä purkin pohjalla. Ne ajattelevat "kärpäsiä", eivätkä tule hakemaan sinulta yhtään salvaa enää.
Sulata könttivahaa tuplaharsokankaassa vesihauteessa. Aina kun kulhoon on kerääntynyt sentin verran vahaa kaada sitä leivinpaperille. Kun seuraava erä on valmis kaadettavaksi edellinen on jäähtynyt levyksi ja sitä voi irroittaa leivinpaperista.
Harsokaankaan nurjapuolelle jää siipiä, jalkoja ja muita mehiläisen osia. Siihen jää myös kaikki muut epäpuhtaudet joita mehiläisvahassa mahdollisesti on.
Lisäksi saat vahaa helppokäyttöisiksi levyiksi; könttävahasta kun ei saa edes sahaamalla mitään irti.
Siistin lopputuloksen takaamiseksi kannattaa antaa salvan jäähtyä ja jähmettyä rauhassa. Laita kansia ja nimilappuja vasta kun salva on jäähtynyt.