Euphorbiaceae. Tyräkkikasvit.

Euphorbia esula L., Monisädetyräkki. ††
Euphorbia helioscopia L., Viisisädetyräkki. ††
Euphorbia cyparissias L., Tarhatyräkki. ††
Euphorbia peplus L., Kolmisädetyräkki. ††

042. Monisädetyräkki. Maitiaisnesteisiä ruohoja. Lehdet vuoroittaiset, ehytlaitaiset tai nirhalaitaiset. Kukinto sarjamainen, suojuslehdet säteittäiset. Kukat 1-kotiset, ryhmittäin yhdislehtisen, kehämäisen suojuksen suojaamina; hedekukat yksinäisen emikukan ympärillä. Hedelmä 3-lohkoinen. Tyräkkien maku on kirpeänkarvas.

Myrkyllisiä. Kaikissa kasvinosissa on karvaankirpeää, myrkyllistä maitiaisnestettä, jossa on euforbinihappoa tai tämän anhydridiä ja kiteytyvää euforbonia.—Viisisädetyräkissä on myös saponinia.

Maitiaisneste saa iholla aikaan ankaran tulehduksen rakko ja märkäpaisemuodostumineen ja limakalvolla syvälle ulottuvia vaurioita. Silmiin joutuessaan voi maitiaisneste aiheuttaa niin ankaran tulehduksen side- ja sarveiskalvossa, että seurauksena on pysyvä sokeus. Sisällisesti otettuna se saa aikaan suun ja kurkun punoittumisen ja polton, kielen ajettumisen, ylenantoa ja ankaran ripulin sekä imeytymisen jälkeen kalpean ja kylmän ihon, huimausta, houretta, kouristuksia; valtimo on epäsäännöllinen ja heikko.

Kuolema voi kohdata vielä 2—3 päivän kuluttua. Tyräkkimyrkytykset ovat sangen vakavia.

Myrkytyksen hoidossa tyhjennetään mahalaukku ja suolisto, annetaan limaa sisältäviä lääkkeitä ja uzaraa, valtimonheikkouteen virkistysaineita ja sydänlääkkeitä.

Kansan keskuudessa on tyräkkien maitiaisnestettä käytetty päärupiin ja känsiin sekä niiden siemeniä sisällisesti oksetus- ja ulostusaineena. Lönnrot mainitsee tyräkeistä m.m.: »Kaikki tyvänesteet ovat kovin ulostuttavia ja hyödyttävät vesitaudissa [nestekertymä], mutta varottomilla vaarallisia.»

Muutkin tyräkkilajit, paitsi edellämainitut, lienevät vaikutuksiinsa nähden samanlaiset.


Suomen myrkylliset ja lääkekasvit, 1936, kirjoittaneet Sulo Cantell sekä Väinö Saarnio.