Johdanto skannattuun versioon.
Scanned version copyright © 2002–2019 Henriette Kress.
Lönnrot kokosi ja toimitti Kalevalaa; harva tietää että hän oli myös ensimmäisen suomenkielisen kasvion takana.
En ole skannaillut Lönnrotin kasvion I-osaa - sellaiset kasvitieteilijät joita historia kiinnostaa voivat ottaa sen työn hartioilleen. Mutta näillä sivuilla löydät Lönnrotin kasvion II-osaa kokonaisuudessa. Laitoin myös kaikki "Muist." -huomautukset kasvien käytöstä (lääke-, ruoka-, rehu-, värjäys- ...) erilliselle sivulle; ne ovat mielestäni mielenkiintoisinta tässä kasviossa, ja ansaitsevat reilustikin huomiota.
Kävin nimet läpi ja lisäsin viimeisimmän (siis vuoden 1998) Retkeilykasvion mukaiset nimet (R98: oikea kasvitiet. (vanhat kasvit.), suom.; ruots.) lähes kaikkiin kasveihin. Tämä ei tarkoita että nämä verkkosivut voisivat nyt korvata Retkeilykasviota (siinä on karttoja, kuvia, runsaasti enemmän kasveja ...). Se tarkoittaa että homma helpottuu historiasta kiinnostuneille; se tarkoittaa myös että minulle tärkeät lyhyet huomautukset kohdistuvat oikeisiin kasveihin.
Antoisia lukuhetkiä toivottaen,
Henriette
Helsinki, 02Oct02.
Linkkejä:
- Eliaksen yrttitarha: http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/Aloita.htm sis. myös pätkiä Lönnrotin 1839 kirjoittamasta kirjasta "Talonpojan kotilääkäri", ihan selvällä suomenkielellä.
- Huomattavasti huonompi versio samasta kotilääkäristä löytyy täällä: http://www.terkko.helsinki.fi/elias/elias.htm - eivätkö millään olisi voineet laittaa hieman isompia .jpg'ejä verkkoon? Jos olisivat, olisi tekstiä kenties pystynyt jopa lukea!
- Näillä sivuilla löytyy myös Lönnrotin ruotsinkielinen väitöskirja: http://www.henriettes-herb.com/eclectic/elias/afhandling.html
- Tässä juttu Lönnrotin Flora Fennicasta: http://www.utu.fi/aurora/2-2002/6.html
Flora Fennica. Suomen Kasvio, 1866, kirjoittaneet Elias Lönnrot ja Th. Saelan.