Saunakukka. Johanneksenkukka. — Sötblomster. Kamomillblomma.
(Matricaria chamomilla. L.)
Levinnyt aina Pohjanmaalle asti, kasvaa viljellyillä paikoilla, pelloilla, kedoilla j. n. e. Varsi on kalju hyvin haarainen noin 15-30 cm. korkea, lehdet toiskertaan pariliuskaisia rihmamaisilla liuskoilla, kehräkukat keltaisia, laitakukkien kielekkeet valkeita, taaskäänteisiä, malto ontto, leveyttään korkeampi. Tuoksu on vahva ja miellyttävä.
Kukat ovat apteekissa hyvin haluttua tavaraa, koska kotimaiset ovat laadulleen parempia kuin ulkomaiset. Ne kootaan täysin auenneina kuivalla säällä ja kuivataan ulkoilmassa, niin sukkelaan kuin mahdollista, sillä ne menettävät pian kauniin värinsä ja hienon tuoksunsa ja tulevat käytäntöön kelpaamattomaksi.
Kotilääkityksessä on saunakukkatee hyvin tärkeä, hiestyttävän ja rauhoittavan ominaisuutensa takia on se nimittäin tullut suosituksi lääkkeeksi vilustumista ja siitä johtuvia tautia kuten yskää, henkitorventulehdusta, käheyttä j. n. e. vastaan Hyvin tehoisa on se myöskin kurkkuvetenä kurkkutaudissa. Ulkonaisesti käytetään saunakukkia kipualieventäväksi kääreeksi.
Tärkeimmät Kotimaiset Lääkekasvimme, 1913, toimittanut Fr. Virokannas.