Gramineae. Heinäkasvit.

Lolium temulentum L., Huimaluste.

Katso myös Huumaava kirveli.

Lolitan armuum Gil., Craepalia temulenta Schrank, Bromus temulentus Bernh.
Lolium (lat) = roomalaisten tälle kasville käyttämä nimi, kenties muunnos sanasta dolios (kr) = myrkyllinen; temulentum (lat) = huumaava.

012. Huimaluste. Yksivuotinen, juurakoton, 40—80 sm korkea heinä. Lehdet 5—10 mm leveät, karheat, kuten korsikin. Tähkylöitä 6—15; ne 3—9-kukkaiset, soikeat, litteähkössä, 8—20 sm pitkässä tähkässä. Kaleet ainakin tähkylänsä pituiset; ulkohelve pitkävihneinen. Jyvä ruskea, helpeitten sisässä. VI, VII. Pääasiallisesti kaato-, ja lastauspaikoilla satunnaisena. Levinneisyys: Eurooppa, Aasia, Pohjois-Amerikka.

Myrkyllinen. Huimaluste on sinänsä yhtä vaaraton kuin kaikki muutkin heinäkasvit, mutta se voi olla myös myrkyllinen, jos siinä loisii eräs sienilaji, ja ainakin Keski-Euroopassa on huimaluste vain poikkeustapauksissa tästä loisesta vapaa. Sienelle ei ole vielä annettu nimeä, eikä sen paikkakaan sienten joukossa ole määrätty. Tämän sienen huimalusteen jyvässä sijaitseva rihmasto kasvaa huimalusteen mukana sen kukkiin saakka, muodostaen lopulta rihmaverkoston siemenkuoren sisäpinnalle. Itiömuodostusta ei sienellä ole tavattu.

Edellä mainitussa tapauksessa muodostuu huimalusteen jyviin temulini-nimistä alkaloidia (0,06 %).

Aluksi temulini aiheuttaa hapuilemista (ataksiaa), liikehermojen herpaantumista ja lämmön alenemisen, lopuksi hengityselinten lamaantumisen sekä silmäteräin laajenemisen. Sydämeen se vaikuttaa vain vähän.

Kasvin aiheuttamina myrkytysoireina mainitaan: pyörrytys, päänsärky, näkö-, kuulo- ja meluhäiriöt, ylenanto, vatsakivut, yleinen heikkous ja lopuksi horros; kuolema kohtaa hengityselinten lamaannuksena ruumiin lämmön laskiessa, mutta se on kuitenkin harvoin seurauksena.

Myrkytykset ovat Keski-Euroopassa aiheutuneet lustepitoisen jauhon nauttimisesta leivässä ja jauhoruo'issa, tai oluesta, johon oluenpanijat ovat sekoittaneet lusteen jyviä, saadakseen oluen vaikuttavammaksi.

Myrkytyksen hoidossa tyhjennetään mahalaukku ja suolisto sekä annetaan eläinhiiltä ja virkistysaineita.

Lääketieteellistä merkitystä ei temulinilla ole.

Lolium perenne L., Pyörtänöluste, (†)
Lolium remotum Schrank, Pellavaluste, (†)

Lolium linicolum ABR.
ja

Lolium multiflorum Lam., Monikukkainen luste, (†)

jotka meillä tavataan huimalusteen lisäksi, voivat myös olla, ainakin Keski-Euroopassa, samoin sienen saastuttamia ja samalla myrkyllisiä.


Suomen myrkylliset ja lääkekasvit, 1936, kirjoittaneet Sulo Cantell sekä Väinö Saarnio.